Češi stále více nakupují lokální potraviny, i když čelí překážkám

Profilovka
03. 09. 2024

ČR - 03.09.2024

Česká veřejnost se začíná stále více zajímat o lokální potraviny. Podle aktuálního průzkumu CVVM zaměřeného na spotřební chování občanů vyplývá, že téměř dvě pětiny obyvatel (39 %) mají o toto téma zájem. Přestože většina populace se o lokální potraviny příliš nezajímá, více než polovina dotázaných (55 %) alespoň občas tyto potraviny nakupuje.

Mezi hlavními důvody pro nákup lokálních potravin Češi uvádějí jejich čerstvost, podporu místních zemědělců a kvalitu. Lokální produkty jsou často upřednostňovány právě pro jejich čerstvost (17 %), přičemž 15 % lidí chce svým nákupem podpořit místní zemědělce. Dalších 13 % respondentů považuje tyto potraviny za kvalitnější.

Nejvíce kupované lokální produkty zahrnují ovoce, zeleninu, vejce a med. Překvapivě 65 % respondentů uvedlo, že by byli ochotni za lokální potraviny zaplatit více než za dovážené, přičemž nejčastěji by byli ochotni připlatit až o 25 %.

Průzkum však také odhalil několik překážek, které brání častějšímu nákupu lokálních potravin. Největším problémem je jejich dostupnost a časová náročnost při jejich nákupu. Polovina lidí (52 %) by si pro lokální potraviny byla ochotna dojet do vzdálenosti menší než 20 kilometrů, ale pětina respondentů (21 %) by si pro ně vůbec nechtěla jezdit.

Česká veřejnost vnímá nabídku lokálních potravin v místě svého bydliště velmi rozporuplně. Přibližně 42 % lidí je s ní spokojeno, zatímco stejný podíl ji považuje za nedostatečnou. Nejvíce lidem chybí lokální ovoce a zelenina, ale také maso, ryby a mléčné výrobky.

Výzkum ukázal, že 91 % dotázaných by podporu produkce lokálních potravin uvítalo. Zároveň však většina respondentů považuje současnou podporu ze strany státu, krajů a mikroregionů za nedostatečnou. Od roku 2020 se počet lidí, kteří jsou s podporou spokojeni, výrazně snížil. Češi vnímají jako hlavní překážky pro rozvoj lokálních potravin levnou zahraniční konkurenci, byrokracii a konkurenci velkých zemědělských podniků v ČR.

Průzkum jasně ukazuje, že Češi jsou ochotni investovat do lokálních potravin, pokud budou mít snadnější přístup k širší nabídce těchto produktů. To by mohlo přinést nové příležitosti pro místní producenty, kteří by mohli využít rostoucího zájmu o kvalitní a čerstvé potraviny z regionu.

Zdroj: CVVM

Foto: PxHere

CVVM výzkum lokální potraviny Češi

Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 20 minutami
LOUNY - 14.09.2025 Lounští kriminalisté objasnili případ loupežného přepadení, při němž trojice maskovaných mladíků okradla sedmd...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 14 hodinami
KRUŠNÉ HORY - 13.09.2025 Sedmý ročník soutěže Krušnohorská NEJ, která oceňuje nejzajímavější turistické projekty na české i saské...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 15 hodinami
RUMBURK - 13.09.2025 Na Lužickém náměstí v Rumburku bude od úterý 16. září 2025 k vidění unikátní venkovní putovní výstava „Licht...
Premium články
Autor: Čistíme za Vás
Čistíme za Vás – 19. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 11.08.2025    /Advertoriál/ S příchodem podzimních plískanic a sychravých dnů se domov stává naší největší oázou k...
Autor: VÝTAHY DC, s.r.o.
VÝTAHY DC, s.r.o. – 18. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 18.08.2028      /Advertoriál/ Pro většinu z nás je jízda výtahem naprostou samozřejmostí. Nastoupíme, zmáčkneme tl...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 16. 07. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 16.07.2025 /Advertoriál/ Léto přichází v plné síle a s ním i touha po odlehčení — ať už jde o šatník nebo každod...