PRAHA / ROUDNICE NAD LABEM – 27.11.2025
Výrazného úspěchu dosáhli žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Roudnice nad Labem. Na premiérovém ročníku gastronomického festivalu Gastro Sweet Fest v Praze zvítězili v silné konkurenci s originálním konceptem soutěžního sweet baru. Porotu i návštěvníky zaujali zpracováním tématu, které vzdalo hold včelařskému řemeslu.

Soutěžní zadání letošního ročníku festivalu znělo „Oslava narozenin“. Roudničtí studenti oboru Cukrář se však rozhodli vyhnout tradičním motivům a vsadili na komplexní pojetí s názvem „Sladké království včel“. Jejich expozice musela splnit náročná kritéria, která hodnotila nejen chuťovou stránku výrobků, ale také estetiku, smysl pro detail a celkovou prezentaci před odbornou komisí.

Vítězný tým postavil svůj úspěch na silném příběhu a osobní motivaci. Téma včel a medu si studenti nezvolili náhodně, ale jako poctu své odborné mistrové. Její dlouholetá vášeň pro včelařství se stala hlavní inspirací pro vizuální i chuťovou stránku sweet baru. Právě toto propojení osobního vztahu k vyučující s profesionálním cukrářským řemeslem dodalo expozici potřebnou autenticitu.

Porota ocenila, že studenti dokázali do detailu sladit chutě jednotlivých dezertů s vizuální stránkou, která evokovala život ve včelím úlu. Úspěch na pražském výstavišti potvrzuje vysokou úroveň odborného vzdělávání v Ústeckém kraji a schopnost žáků prosadit se s kreativními nápady i na celorepublikové úrovni.
Zdroj a foto: ÚK
SOŠ a SOU Roudnice nad Labem Gastro Sweet Fest 2025 cukrářská soutěž sweet bar česká gastronomie