Na co máte nárok při práci ve vedru: Pitný režim, přestávky i kratší směna

Profilovka
14. 07. 2025

ČR - 14.07.2025

Letní vedra mohou být příjemná u vody, ale na pracovišti představují vážné riziko. Zatímco část populace tráví horké dny na dovolené, tisíce lidí pracují ve stavebnictví, skladech, kuchyních či výrobních halách – a často bez odpovídající ochrany. Přitom zákon jasně stanovuje, kdy už horko překračuje únosné meze a co musí zaměstnavatelé v takovém případě udělat.

Podle portálu JenPráce.cz, který se dlouhodobě věnuje pracovním podmínkám a právům zaměstnanců, firmy často o rizicích vědí, ale opatření buď podceňují, nebo zcela opomíjejí. Přitom nařízení vlády č. 361/2007 Sb. říká jednoznačně: pokud teplota přesáhne stanovené limity, je zaměstnavatel povinen přijmout technická nebo organizační opatření na ochranu zdraví.

Kolik stupňů je moc? Záleží na typu práce

Limity se liší podle charakteru vykonávané činnosti.

  • V kancelářských prostorách nesmí teplota přesáhnout 27 °C,

  • při středně těžké práci, například manipulaci se zbožím, je limit 24 °C,

  • při fyzicky náročných činnostech, jako je práce na stavbě, nesmí být více než 20 °C.

Pokud je těchto hodnot dosaženo nebo překročeno, zaměstnavatel musí ihned zakročit. V první řadě technicky – například větráním, stíněním nebo klimatizací. Jestliže ani to nepomůže, přichází na řadu bezpečnostní přestávky nebo dokonce zkrácení pracovní směny.

Ochranný nápoj? Zákonný standard, nikoli benefit

Vedro není jen otázkou diskomfortu, ale také biologie. Tělo při zátěži ztrácí velké množství tekutin a minerálních látek. Nařízení č. 361/2007 Sb. stanoví, že zaměstnavatel je v těchto případech povinen zajistit tzv. ochranný nápoj, který doplní alespoň 70 % ztracených tekutin během osmihodinové směny.

Na portálu JenPráce.cz se v poslední době objevily i příklady kontrol, kdy inspekce udělila vysokou pokutu za to, že firma v extrémních podmínkách nápoje neposkytla. Například na stavbě, kde teploty dosahovaly 34 °C, docházelo k nadměrnému pocení a únavě, ale zaměstnanci měli k dispozici jen omezený přístup k pitné vodě – navíc daleko od místa výkonu práce.

Zanedbané přestávky, teploměr "od oka" a nulové školení

Zkušenosti z inspekcí ukazují pět typických chyb, kterých se firmy v letních měsících dopouštějí:

1. Teplota se měří orientačně, nikoli pomocí kalibrovaného zařízení.
2. Pitná voda není dostupná přímo na pracovišti, ale v jiné části objektu.
3. Přestávky nejsou evidovány, takže nelze doložit jejich dodržování.
4. Zaměstnanci nejsou proškoleni, jak rozpoznat příznaky přehřátí.
5. Směny nejsou upraveny, přestože teplota po celé hodiny přesahuje zákonný limit.

Opatření se vyplatí

Portál JenPráce.cz doporučuje firmám, aby horké období nepodceňovaly a připravily si včas plán pro zvládání tepelné zátěže. Může jít o nastavení digitálního sledování teplot, rozpis přestávek, úpravu pracovní doby nebo zajištění kvalitních izotonických nápojů.

A co může udělat samotný zaměstnanec? Zeptat se, jak je jeho pozice klasifikovaná z hlediska tepelné zátěže. Pokud má důvodné podezření, že firma neplní své povinnosti, má právo obrátit se na oblastní inspektorát práce – a to i anonymně.

Léto má být příjemné. Ale na pracovišti nesmí stát zdraví zaměstnanců na posledním místě.

Zdroj: portál JenPráce.cz

Foto: Ilustrační foto, AI

 

práce ve vedru teplota na pracovišti zákoník práce vedro přestávky při horku ochranné nápoje práce zkrácení směny kvůli horku zaměstnanecká práva léto bezpečnost práce v horku limity teploty při práci nařízení vlády 361/2007 Sb.

Výběr článků
Autor: Miroslav Nauš
Miroslav Nauš – před 1 hodinou
ČR - 26.12.2025 Druhý svátek vánoční bývá v Česku spojený s klidem, návštěvami a návratem do běžného rytmu po Štědrém dni. Ve svě...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 14 hodinami
PRAHA - 25.12.2025 Premiérová štědrovečerní pohádka Záhada strašidelného zámku se stala nejsledovanějším pořadem letošního Štědré...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 15 hodinami
PANENSKÝ TÝNEC - 25.12.2025 Na čerpací stanici ORLEN u dálnice D7 v Panenském Týnci vznikl unikátní projekt, který nemá v Ústecké...
Premium články
Autor: GRILMEN s.r.o.
GRILMEN s.r.o. – 09. 12. 2025
ČR - 09.12.2025   /Advetorial/ S blížícím se koncem roku vrcholí každoroční dilema spojené s výběrem vánočních dárků. Zvláště u m...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 08. 12. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 05.12.2025    /Advetorial/ Zima roku 2025 přichází s jasným vzkazem: pohodlí už nemusí ustupovat stylu. Letošní...
Autor: Kama spol. s r.o.
Kama spol. s r.o. – 26. 11. 2025
ČR - 26.11.2025     /Advetorial/ Spojení pletací příze a kuchyňského vybavení může znít jako oxymóron, ale pro tradiční českou zn...