
ČR - 16.06.2025
Češi přemýšlejí nad tím, co jedí. Alespoň to ukazuje nejnovější výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Podle něj je pro naprostou většinu lidí důležité, jak se stravují – devět z deseti dotázaných to považuje za důležité, přičemž dvě pětiny odpověděly, že pro ně „rozhodně ano“.
Výzkum, který se uskutečnil letos v březnu, se zaměřil na to, jaké složky potravin lidé omezují a proč. Z odpovědí vyplývá, že většina spotřebitelů nemá problém konzumovat běžné potraviny, ale některým se vyhýbají častěji než jiným. Největším „strašákem“ je palmový olej, který se snaží z jídelníčku omezit nebo úplně vynechat téměř polovina lidí (46 %).
Podobně to lidé mají i s potravinami s vysokým obsahem tuku nebo přidaným cukrem. Těm se snaží vyhýbat čtyři lidé z deseti. Nejčastějším důvodem omezení určitých potravin je přitom obava o zdraví. Týká se to hlavně ztužených tuků, sladkostí, uzenin i tučných jídel. U všech těchto skupin uvádělo zdravotní rizika jako důvod vynechání zhruba polovina respondentů.
Hubnutí je další častý motiv. Kvůli snižování váhy nejvíce lidí omezuje bílé pečivo – téměř polovina. Ale také cukr, tučná jídla a uzeniny.
Zajímavá jsou i další zjištění:
-
U mléka a mléčných výrobků je častým důvodem omezení doporučení lékaře nebo zdravotní problém.
-
U exotického a mimosezónního ovoce hrají hlavní roli vysoké ceny, které odrazují více než polovinu respondentů.
Výzkum ukázal, že Češi o složení potravin přemýšlejí stále více. Stravování už dávno není jen otázkou chuti – rozhoduje zdraví, cena i snaha cítit se lépe.
Foto: Ilustrační foto, AI
