Dnes je 3. srpen 2025, svátek má Miluše
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuálně Češi přiznávají: plýtvání potravinami je problém. Mnozí ale věří, že by mohli vyhazovat méně Vytvořit článek
Češi přiznávají: plýtvání potravinami je problém. Mnozí ale věří, že by mohli vyhazovat méně
Redakce iÚSTECKO - 06. 06. 2025    7019    0 Líbil se vám tento článek?

ČR - 06.06.2026

Plýtvání potravinami vnímají Češi jako vážný společenský problém. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, podle kterého více než polovina veřejnosti (56 %) považuje plýtvání za velký problém. Dalších 41 % sice připouští, že vyhazování jídla není v pořádku, ale poukazují na jiné naléhavější problémy, kterým by se podle nich měla věnovat větší pozornost. Jen 2 % dotázaných se domnívají, že plýtvání potravinami není problém vůbec.

Kolik potravin končí v koši?

Na otázku, jak velké množství jídla v jejich domácnosti přijde nazmar, odpovídalo 65 % lidí, že vyhodí méně než desetinu nakoupených potravin. Pětina respondentů připustila, že vyhodí mezi 10 až 25 %, a 3 % se přiznala k tomu, že skončí v odpadu dokonce čtvrtina až polovina jejich nákupů. Zajímavé je, že 12 % dotázaných věří, že nevyhazují žádné potraviny vůbec.

Nejčastější důvody? Zapomnění i špatné plánování

Lidé, kteří potraviny vyhazují, nejčastěji uvádějí, že se jedná o přebytky a odkrojky, nebo že na potraviny prostě zapomenou. Často se jídlo také zkazí, případně projde jeho datum spotřeby.

Na otázku, zda by se dalo vyhození jídla v domácnostech předejít, odpovědělo 37 % lidí, že by se dalo zachránit menší množství. Téměř čtvrtina (24 %) věří, že by se dalo předejít asi polovině vyhozeného jídla a 21 % se domnívá, že by dokázali zabránit většině odpadu. Jen 6 % lidí připouští, že by jejich domácnost mohla předejít téměř veškerému plýtvání.

Motivací je hlavně šetření peněz a životní prostředí

Na otázku, co je hlavním motivem pro snižování potravinového odpadu, lidé nejčastěji uváděli snahu ušetřit peníze. Hned za ní následuje šetrnost k životnímu prostředí – méně odpadu totiž znamená menší zátěž pro skládky, nižší emise a efektivnější využití zdrojů.

Z průzkumu tedy vyplývá jasné sdělení: Češi si uvědomují, že plýtvání potravinami je problém, a mnozí z nich věří, že by mohli udělat víc. Pro začátek by stačilo lépe plánovat nákupy, zpracovávat zbytky a pečlivěji sledovat data spotřeby. Každý krok se počítá.

Zdroj: CVVM

Foto: Ilustrační foto, AI



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Prodej a pronájem
Reklama   •   Koupit reklamu