Češi přiznávají: plýtvání potravinami je problém. Mnozí ale věří, že by mohli vyhazovat méně

Profilovka
06. 06. 2025

ČR - 06.06.2026

Plýtvání potravinami vnímají Češi jako vážný společenský problém. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, podle kterého více než polovina veřejnosti (56 %) považuje plýtvání za velký problém. Dalších 41 % sice připouští, že vyhazování jídla není v pořádku, ale poukazují na jiné naléhavější problémy, kterým by se podle nich měla věnovat větší pozornost. Jen 2 % dotázaných se domnívají, že plýtvání potravinami není problém vůbec.

Kolik potravin končí v koši?

Na otázku, jak velké množství jídla v jejich domácnosti přijde nazmar, odpovídalo 65 % lidí, že vyhodí méně než desetinu nakoupených potravin. Pětina respondentů připustila, že vyhodí mezi 10 až 25 %, a 3 % se přiznala k tomu, že skončí v odpadu dokonce čtvrtina až polovina jejich nákupů. Zajímavé je, že 12 % dotázaných věří, že nevyhazují žádné potraviny vůbec.

Nejčastější důvody? Zapomnění i špatné plánování

Lidé, kteří potraviny vyhazují, nejčastěji uvádějí, že se jedná o přebytky a odkrojky, nebo že na potraviny prostě zapomenou. Často se jídlo také zkazí, případně projde jeho datum spotřeby.

Na otázku, zda by se dalo vyhození jídla v domácnostech předejít, odpovědělo 37 % lidí, že by se dalo zachránit menší množství. Téměř čtvrtina (24 %) věří, že by se dalo předejít asi polovině vyhozeného jídla a 21 % se domnívá, že by dokázali zabránit většině odpadu. Jen 6 % lidí připouští, že by jejich domácnost mohla předejít téměř veškerému plýtvání.

Motivací je hlavně šetření peněz a životní prostředí

Na otázku, co je hlavním motivem pro snižování potravinového odpadu, lidé nejčastěji uváděli snahu ušetřit peníze. Hned za ní následuje šetrnost k životnímu prostředí – méně odpadu totiž znamená menší zátěž pro skládky, nižší emise a efektivnější využití zdrojů.

Z průzkumu tedy vyplývá jasné sdělení: Češi si uvědomují, že plýtvání potravinami je problém, a mnozí z nich věří, že by mohli udělat víc. Pro začátek by stačilo lépe plánovat nákupy, zpracovávat zbytky a pečlivěji sledovat data spotřeby. Každý krok se počítá.

Zdroj: CVVM

Foto: Ilustrační foto, AI

plýtvání potravinami odpad z domácností životní prostředí šetření domácností spotřebitelské chování potravinový odpad

Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 8 hodinami
TEPLICE - 05.11.2025 Teplická botanická zahrada se 5. prosince promění v místo, kde se potkává svět dobra i zla, svatozáří i řetě...
Autor: ČTK Protext
ČTK Protext – před 10 hodinami
ČR - 05.11.2025 Rychlé půjčky, které slibují peníze „hned a bez papírování“, zůstávají pro mnoho lidí s nižšími příjmy lákavou, a...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 12 hodinami
LITOMĚŘICE - 05.11.2025 Výstaviště Zahrada Čech se tento pátek 7. a sobotu 8. listopadu promění v centrum vzdělávání, techniky a...
Premium články
Autor: ESIMA, s.r.o.
ESIMA, s.r.o. – 13. 10. 2025
CHOMUTOVSKO - 10.10.2025 Značka EBBIE vznikla z radosti, lidskosti a spontánní pomoci v době pandemie. Dnes nabízí ručně šité pro...
BRNO - 07.10.2025     /Advertoriál/ Když se kabina uzavře a motor zaburácí, není cesty zpět. Tělo se vmáčkne do sedačky, srdce zr...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – 05. 10. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 05.10.2025 V redakci jsme zvyklí sledovat dění kolem sebe. Nejen to, co se děje na ulici, v zastupitelstvech neb...