
ČR - 06.06.2026
Plýtvání potravinami vnímají Češi jako vážný společenský problém. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, podle kterého více než polovina veřejnosti (56 %) považuje plýtvání za velký problém. Dalších 41 % sice připouští, že vyhazování jídla není v pořádku, ale poukazují na jiné naléhavější problémy, kterým by se podle nich měla věnovat větší pozornost. Jen 2 % dotázaných se domnívají, že plýtvání potravinami není problém vůbec.
Kolik potravin končí v koši?
Na otázku, jak velké množství jídla v jejich domácnosti přijde nazmar, odpovídalo 65 % lidí, že vyhodí méně než desetinu nakoupených potravin. Pětina respondentů připustila, že vyhodí mezi 10 až 25 %, a 3 % se přiznala k tomu, že skončí v odpadu dokonce čtvrtina až polovina jejich nákupů. Zajímavé je, že 12 % dotázaných věří, že nevyhazují žádné potraviny vůbec.
Nejčastější důvody? Zapomnění i špatné plánování
Lidé, kteří potraviny vyhazují, nejčastěji uvádějí, že se jedná o přebytky a odkrojky, nebo že na potraviny prostě zapomenou. Často se jídlo také zkazí, případně projde jeho datum spotřeby.
Na otázku, zda by se dalo vyhození jídla v domácnostech předejít, odpovědělo 37 % lidí, že by se dalo zachránit menší množství. Téměř čtvrtina (24 %) věří, že by se dalo předejít asi polovině vyhozeného jídla a 21 % se domnívá, že by dokázali zabránit většině odpadu. Jen 6 % lidí připouští, že by jejich domácnost mohla předejít téměř veškerému plýtvání.
Motivací je hlavně šetření peněz a životní prostředí
Na otázku, co je hlavním motivem pro snižování potravinového odpadu, lidé nejčastěji uváděli snahu ušetřit peníze. Hned za ní následuje šetrnost k životnímu prostředí – méně odpadu totiž znamená menší zátěž pro skládky, nižší emise a efektivnější využití zdrojů.
Z průzkumu tedy vyplývá jasné sdělení: Češi si uvědomují, že plýtvání potravinami je problém, a mnozí z nich věří, že by mohli udělat víc. Pro začátek by stačilo lépe plánovat nákupy, zpracovávat zbytky a pečlivěji sledovat data spotřeby. Každý krok se počítá.
Zdroj: CVVM
Foto: Ilustrační foto, AI
