Na český trh se dostal francouzský sýr s obsahem nebezpečné bakterie

Profilovka
05. 11. 2023

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu prodával francouzský sýr Morbier, který by mohl obsahovat baktérie Escherichia coli produkující závadný shigatoxin.

Na český trh směřovalo více než 100 kg tohoto výrobku. Prodával se zejména v některých menších prodejnách a také v obchodním řetězci Kaufland. SVS informace o přítomnosti zdravotně závadné potraviny obdržela od zahraničních dozorových orgánů prostřednictvím sytému rychlého varování RASFF. Většinu výrobku se podařilo stáhnout z prodeje, menší část se však prodala.

Identifikace výrobku:
Název: MORBIER MON
Výrobce: Fromagerie Monnin, ZUF La Vie d’Ornans, Chantrans, 25330, France
Šarže/datum minimální trvanlivosti: 15.10.; 31.10.; 7.11.; 12.11.; 13.11.;19.11.; 29.11.; 5.12.; 26.12.; 3.1.2024

K distribuci do ČR postupně došlo ve dvou fázích v průběhu září a října. Nejprve prostřednictvím nizozemských společností Zijerveld Bodegraven Netherlands a Intercheese Holland směřovalo do ČR 60 kg výrobku k několika menším odběratelům (např. menším prodejnám potravin či sýrárnám). Oba výše zmínění distributoři po zjištění závadnosti výrobku upozornili své odběratele, kteří začali stahovat sýr z prodeje. V druhé fázi distribuovala z Polska společnost Euroser necelých 50 kg sýru do skladů řetězce Kaufland, který také neprodleně začal produkt stahovat.

Celá vyrobená šarže byla rozdělena do několika menších s různými daty minimální trvanlivosti (viz výše). Sýr byl tuzemským odběratelům dodán ve velkých baleních, které se následně porcují a balí na prodejnách.

Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, by jej v žádném případě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Pokud je potravina konzumována spotřebitelem, představuje přítomnost Shiga toxin-produkující E. coli neboli STEC riziko vzniku onemocnění u člověka.

Klinicky se projevuje jako vodnatý nebo krvavý průjem (tzv. hemoragická kolitida), případně až jako velmi závažný, potenciálně život ohrožující hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Konzumace takové potraviny je tedy nebezpečná zejména pro zranitelné skupiny jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy.

Zdroj a foto: SVS


Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 6 hodinami
PRAHA - 16.09.2025 Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydala před pár dny varování před novou vlnou podvodných e-mailů, které s...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 9 hodinami
ÚSTÍ NAD LABEM - 16.09.2025 Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) rozšířil svou flotilu o dvě nová odtahová vozidla. Moder...
Autor: Botanická zahrada Teplice
Botanická zahrada Teplice – před 11 hodinami
TEPLICE – 16.9.2025 Botanická zahrada v Teplicích se dočkala mimořádného úspěchu. Po více než dvaceti letech od výsevu vyrostla n...
Premium články
Autor: Čistíme za Vás
Čistíme za Vás – 19. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 11.08.2025    /Advertoriál/ S příchodem podzimních plískanic a sychravých dnů se domov stává naší největší oázou k...
Autor: VÝTAHY DC, s.r.o.
VÝTAHY DC, s.r.o. – 18. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 18.08.2028      /Advertoriál/ Pro většinu z nás je jízda výtahem naprostou samozřejmostí. Nastoupíme, zmáčkneme tl...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 16. 07. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 16.07.2025 /Advertoriál/ Léto přichází v plné síle a s ním i touha po odlehčení — ať už jde o šatník nebo každod...