Na český trh se dostal francouzský sýr s obsahem nebezpečné bakterie

Profilovka
05. 11. 2023

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu prodával francouzský sýr Morbier, který by mohl obsahovat baktérie Escherichia coli produkující závadný shigatoxin.

Na český trh směřovalo více než 100 kg tohoto výrobku. Prodával se zejména v některých menších prodejnách a také v obchodním řetězci Kaufland. SVS informace o přítomnosti zdravotně závadné potraviny obdržela od zahraničních dozorových orgánů prostřednictvím sytému rychlého varování RASFF. Většinu výrobku se podařilo stáhnout z prodeje, menší část se však prodala.

Identifikace výrobku:
Název: MORBIER MON
Výrobce: Fromagerie Monnin, ZUF La Vie d’Ornans, Chantrans, 25330, France
Šarže/datum minimální trvanlivosti: 15.10.; 31.10.; 7.11.; 12.11.; 13.11.;19.11.; 29.11.; 5.12.; 26.12.; 3.1.2024

K distribuci do ČR postupně došlo ve dvou fázích v průběhu září a října. Nejprve prostřednictvím nizozemských společností Zijerveld Bodegraven Netherlands a Intercheese Holland směřovalo do ČR 60 kg výrobku k několika menším odběratelům (např. menším prodejnám potravin či sýrárnám). Oba výše zmínění distributoři po zjištění závadnosti výrobku upozornili své odběratele, kteří začali stahovat sýr z prodeje. V druhé fázi distribuovala z Polska společnost Euroser necelých 50 kg sýru do skladů řetězce Kaufland, který také neprodleně začal produkt stahovat.

Celá vyrobená šarže byla rozdělena do několika menších s různými daty minimální trvanlivosti (viz výše). Sýr byl tuzemským odběratelům dodán ve velkých baleních, které se následně porcují a balí na prodejnách.

Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, by jej v žádném případě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Pokud je potravina konzumována spotřebitelem, představuje přítomnost Shiga toxin-produkující E. coli neboli STEC riziko vzniku onemocnění u člověka.

Klinicky se projevuje jako vodnatý nebo krvavý průjem (tzv. hemoragická kolitida), případně až jako velmi závažný, potenciálně život ohrožující hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Konzumace takové potraviny je tedy nebezpečná zejména pro zranitelné skupiny jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy.

Zdroj a foto: SVS


Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 17 minutami
ÚSTECKÝ KRAJ - 25.12.2025 Zatímco většina obyvatel Ústeckého kraje usedala ke sváteční večeři nebo rozbalovala dárky, pro krajské...
Autor: Miroslav Nauš
Miroslav Nauš – před 1 hodinou
ČR - 25.12.2025 Pětadvacátý prosinec patří k nejvýznamnějším datům kalendáře. Pro miliony lidí po celém světě je především dnem o...
Autor: ČTK Protext
ČTK Protext – před 18 hodinami
ČR - 24.12.2025 Štědrý den je ideální příležitostí na chvíli vypnout, pousmát se a připomenout si, že život umí psát opravdu neuv...
Premium články
Autor: GRILMEN s.r.o.
GRILMEN s.r.o. – 09. 12. 2025
ČR - 09.12.2025   /Advetorial/ S blížícím se koncem roku vrcholí každoroční dilema spojené s výběrem vánočních dárků. Zvláště u m...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 08. 12. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 05.12.2025    /Advetorial/ Zima roku 2025 přichází s jasným vzkazem: pohodlí už nemusí ustupovat stylu. Letošní...
Autor: Kama spol. s r.o.
Kama spol. s r.o. – 26. 11. 2025
ČR - 26.11.2025     /Advetorial/ Spojení pletací příze a kuchyňského vybavení může znít jako oxymóron, ale pro tradiční českou zn...