Restaurace pod lupou: Veterinární inspektoři zjistili závady ve 113 případech

Profilovka
26. 09. 2023

Státní veterinární správa (SVS) již několik let provádí dozor nad hygienou a skladováním surovin živočišného původu v provozovnách veřejného stravování. V prvním pololetí letošního roku provedli inspektoři SVS v restauracích a jídelnách více než 1300 kontrol.

Zjistili nějakou závadu ve 113 případech, což je zhruba u každé dvanácté kontroly. Celkově byly v prvních šesti měsících roku uloženy pokuty v hodnotě přesahující půl milionu korun.

Mezi nejčastější zjištěné závady patří uchovávání potravin neznámého původu nebo s prošlým datem spotřeby, špatná hygiena provozu a nedostatky v dokumentaci. Inspektoři SVS se při kontrolách zaměřují na hygienu skladování živočišných surovin, kontrolují chladničky, mrazící boxy a další prostory. Zjišťují také, zda jsou uvedené suroviny správně označeny, zda nejsou prošlé nebo nevykazují známky kaženi.

„Po výrazném poklesu počtu provedených kontrol v letech 2020 a 2021, kdy z důvodu pandemie COVID-19 většina restaurací fungovala v omezeném režimu, počet kontrol restaurací a jídelen opět roste. V loňském roce jich veterinární inspektoři provedli více než 1900. Nějakou závadu zjistili ve 144 případech a uložili za ně pokuty ve výši 922.000 Kč,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Mezi nejzávažnější případy porušení předpisů v letošním roce patřil případ restaurace z Šestajovic ve Středočeském kraji. Její provozovatel uchovával v mrazicím boxu několik desítek kilogramů masa neznámého původu, navíc jevilo známky přemražení a vysychání. Navíc nepředložil dokumentaci k chodu podniku jako například systém provádění dezinfekce, dezinsekce a deratizace a provozní řád. Pokuta uložená v probíhajícím řízení v tomto případě činila 100 000 Kč.

Pokutu ve výši 40 000 Kč pak uložili inspektoři SVS z Jihočeského kraje provozovateli z Hluboké nad Vltavou, který skladoval potraviny ve zcela neudržovaných prostorech napadených plísní. Dotyčný navíc používal k přípravě pokrmů zvěřinu, která nebyla veterinárně prohlédnuta a k níž neměl požadované doklady. Nevhodně také zacházel s drůbežím masem, z něhož následně vařil.

Kontroly SVS v provozovnách veřejného stravování v letech 2020-2023:

Rok Počet kontrol Počet kontrol se závadou Celková výše sankcí v Kč
2020 1 043 108 534 000
2021 407 30 166 000
2022 1 941 144 922 000
1/2 2023 1 321 113 514 000

Zdroj a foto: SVS

SVS kontrola restaurace hygiena skladování

Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 16 hodinami
CHOMUTOV - 22.12.2025 Místo toho, aby zpytoval svědomí a čekal na rozsudek, rozhodl se 36letý muž z Chomutovska, že ve své pochyb...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 18 hodinami
JEZERO MILADA - 22.12.2025 Příprava dlouho očekávané cyklostezky vedoucí k jezeru Milada se v Ústí nad Labem neobešla bez komplik...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 20 hodinami
ÚSTÍ NAD LABEM - 22.12.2025 Cesta k uzdravení po těžkém úrazu nebo náhlé nemoci bývá dlouhá a náročná, ale pro pacienty v Ústí na...
Premium články
Autor: GRILMEN s.r.o.
GRILMEN s.r.o. – 09. 12. 2025
ČR - 09.12.2025   /Advetorial/ S blížícím se koncem roku vrcholí každoroční dilema spojené s výběrem vánočních dárků. Zvláště u m...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 08. 12. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 05.12.2025    /Advetorial/ Zima roku 2025 přichází s jasným vzkazem: pohodlí už nemusí ustupovat stylu. Letošní...
Autor: Kama spol. s r.o.
Kama spol. s r.o. – 26. 11. 2025
ČR - 26.11.2025     /Advetorial/ Spojení pletací příze a kuchyňského vybavení může znít jako oxymóron, ale pro tradiční českou zn...