Dnes je 16. červen 2025, svátek má Zbyněk
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Magazin Ročně skončí v nemocnici se salmonelózou stovky lidí, nejčastěji se s ní potkáme v letních měsících Vytvořit článek
Ročně skončí v nemocnici se salmonelózou stovky lidí, nejčastěji se s ní potkáme v letních měsících
Redakce iÚSTECKO - 02. 07. 2024    14268    0 Líbil se vám tento článek?

ČR - 02.07.2024

Salmonelóza je infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Vloni muselo kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonelly vyhledat lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP, z nichž 782 bylo dokonce akutně hospitalizováno. V letních měsících je riziko infekce salmonelózy nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, grilování či cestování. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.

Dle Státního zdravotního ústavu dochází k nákaze u člověka zejména po konzumaci kontaminovaných potravin, jako například vajec, nedostatečně tepelně opracovaného masa, zmrzlin obsahujících nepasterizovaná vejce či nepasterizovaného mléka. V ČR nejčastěji dochází k onemocnění při veřejném stravování a při letních rodinných oslavách a grilování, protože salmonele teplé počasí svědčí. Počet pacientů mezi klienty VZP ČR meziročně setrvale klesá, přesto jich i vloni víc než 4 000 vyhledaly pomoc lékaře a každý pátý z nich byl kvůli salmonele hospitalizován. Na léčbu VZP ČR vloni vynaložila téměř 19 milionů korun.

Léčba salmonely

Většinu průjmových onemocnění lze zvládnout ambulantně a následně v domácí péči. Základem je příjem dostatečného množství tekutin (při výraznějším průjmu by dospělí měli vypít i 3-4 l). Vhodné jsou nesycené minerálky bez příchutě, černý čaj a rehydratační roztoky. Pomohou i volně prodejné léky k zahuštění stolice.

V některých závažných případech, kdy postižený není schopen přijímat tekutiny, je nutná akutní hospitalizace a rehydratace intravenózně.

Salmonelóza patří k nemocem, které podléhají povinnému hlášení orgánům ochrany veřejného zdraví, tj. např. na krajskou hygienickou stanici.

Prevence onemocnění

Prevence je klíčová k minimalizaci rizika nákazy. Jedním z nejdůležitějších opatření je dodržování základních hygienických pravidel. Zásadní je také řádná tepelná příprava a skladování potravin. Neméně důležitá je i bezpečnost pitné vody.

V případě podezření na salmonelózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.

Zdroj TZ VZP

Foto ilustrační: Pixabay.com



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Výběr článků
Redakce iÚSTECKO - před 14 minutami
PODBOŘANY - 16.06.2025 Léto v Podbořanech odstartuje ve velkém stylu. Na náměstí T. G. Masaryka se v pátek 20. a v sobotu 21. čer...
Redakce iÚSTECKO - před 1 hodinou
LITOMĚŘICE - 16.06.2025 Kdo by neznal Tomáše, Huberta, Jindru a další hrdiny slavného filmu Páni kluci? Právě v Litoměřicích, kde...
Redakce iÚSTECKO - před 2 hodinami
ÚSTÍ NAD LABEM - 16.06.2025 V pondělí 16. června 2025 se na Severní Terase v Ústí nad Labem uskuteční charitativní běh s názvem P...
Premium články
Redakce iÚSTECKO - 11. 06. 2025
MOST – 11.6.2025 Společná procházka s hlubším poselstvím. Právě taková bude akce „Šlápni proti násilí“, kterou ve středu 26. červ...
Redakce iÚSTECKO - 09. 06. 2025
Grilování je pro mnohé z nás symbolem pohody. Příjemné letní večery, vůně připravovaného masa a zeleniny, přátelé kolem stolu. Ale...
Redakce iÚSTECKO - 26. 03. 2025
ČR - 25.03.2025  /public relations/ Představte si konec dlouhého dne. Vrátili jste se domů, vyčerpaní a přemýšlíte, jak by bylo s...
Reklama   •   Koupit reklamu