Ročně skončí v nemocnici se salmonelózou stovky lidí, nejčastěji se s ní potkáme v letních měsících

Profilovka
02. 07. 2024

ČR - 02.07.2024

Salmonelóza je infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Vloni muselo kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonelly vyhledat lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP, z nichž 782 bylo dokonce akutně hospitalizováno. V letních měsících je riziko infekce salmonelózy nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, grilování či cestování. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.

Dle Státního zdravotního ústavu dochází k nákaze u člověka zejména po konzumaci kontaminovaných potravin, jako například vajec, nedostatečně tepelně opracovaného masa, zmrzlin obsahujících nepasterizovaná vejce či nepasterizovaného mléka. V ČR nejčastěji dochází k onemocnění při veřejném stravování a při letních rodinných oslavách a grilování, protože salmonele teplé počasí svědčí. Počet pacientů mezi klienty VZP ČR meziročně setrvale klesá, přesto jich i vloni víc než 4 000 vyhledaly pomoc lékaře a každý pátý z nich byl kvůli salmonele hospitalizován. Na léčbu VZP ČR vloni vynaložila téměř 19 milionů korun.

Léčba salmonely

Většinu průjmových onemocnění lze zvládnout ambulantně a následně v domácí péči. Základem je příjem dostatečného množství tekutin (při výraznějším průjmu by dospělí měli vypít i 3-4 l). Vhodné jsou nesycené minerálky bez příchutě, černý čaj a rehydratační roztoky. Pomohou i volně prodejné léky k zahuštění stolice.

V některých závažných případech, kdy postižený není schopen přijímat tekutiny, je nutná akutní hospitalizace a rehydratace intravenózně.

Salmonelóza patří k nemocem, které podléhají povinnému hlášení orgánům ochrany veřejného zdraví, tj. např. na krajskou hygienickou stanici.

Prevence onemocnění

Prevence je klíčová k minimalizaci rizika nákazy. Jedním z nejdůležitějších opatření je dodržování základních hygienických pravidel. Zásadní je také řádná tepelná příprava a skladování potravin. Neméně důležitá je i bezpečnost pitné vody.

V případě podezření na salmonelózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.

Zdroj TZ VZP

Foto ilustrační: Pixabay.com

VZP salmonelóza bakterie léto

Výběr článků
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 10 hodinami
ČR - 23.09.2025 Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo dokument, který může zásadně proměnit přístup Česka k prevenci nemocí...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 11 hodinami
ČR - 23.09.2025 Jaro a začátek léta přinesly vyšší účty za teplo. Spotřeba v centrálních soustavách zásobování teplem v prvním po...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 12 hodinami
ČR - 23.09.2025 Ve druhém čtvrtletí letošního roku provedla Česká obchodní inspekce (ČOI) sérii kontrol v bazarech a zastavárnách...
Premium články
Autor: Čistíme za Vás
Čistíme za Vás – 19. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 11.08.2025    /Advertoriál/ S příchodem podzimních plískanic a sychravých dnů se domov stává naší největší oázou k...
Autor: VÝTAHY DC, s.r.o.
VÝTAHY DC, s.r.o. – 18. 08. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 18.08.2028      /Advertoriál/ Pro většinu z nás je jízda výtahem naprostou samozřejmostí. Nastoupíme, zmáčkneme tl...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 16. 07. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 16.07.2025 /Advertoriál/ Léto přichází v plné síle a s ním i touha po odlehčení — ať už jde o šatník nebo každod...