ROUDNICE NAD LABEM - 02.05.2025
Velký úspěch zaznamenal tým Střední odborné školy a středního odborného učiliště Neklanova z Roudnice nad Labem, když vyhrál prestižní celostátní soutěž Studuj gastro. Ve finálovém klání, které se konalo za účasti nejlepších gastronomických škol z celé republiky, porazili konkurenci a odvezli si domů zlaté medaile.
Vítězný tým tvořili čtyři mladí profesionálové – kuchařka Laura Fedoseevová, cukrářka Kristýna Počárovská, pomocnice v kuchyni Evelina Pavlish a číšník Jan Šup. Každý z nich předvedl nejen talent a dovednosti, ale také precizní spolupráci, kreativitu a chuť posouvat gastronomii vpřed.

Soutěžní menu bylo doslova pastvou pro oči i chuťové buňky.
Předkrm tvořila chřestová sedlina, cizrnové pyré s pomerančovým dresingem, chřest v nori řase a cream cheese. Hlavní chod nabídl kuřecí rolku s kroketou, smržovou omáčku, hráškové pyré, kapustový závitek a smaženou kůži. Závěr patřil dezertu – kombinaci hrušky, černého bezu, vlašského ořechu a limetky, doplněné o hruškové želé a gel. Každý chod doprovázel také míchaný nápoj: medové yuzu, Virgin Hugo a hruškový punč s limetkovou espumou.
Do finále soutěže postoupilo pět škol z celé České republiky, a to:
-
Střední škola gastronomie U Krbu, Praha 10
-
Střední škola obchodu a gastronomie Zlín
-
OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
-
Hotelová škola Vršovická, Praha 10
-
SOŠ a SOU Neklanova, Roudnice nad Labem
„Neklanka“ si svým vítězstvím upevnila pozici mezi špičkami českého gastronomického školství. Studenti ukázali, že i regionální škola může konkurovat těm nejlepším, a zaslouženě si odnesli obdiv odborné poroty i veřejnosti.
Zdroj a foto: Ústecký kraj