Ústecký kraj hledá cestu, jak dostat regionální potraviny do jídelen

Profilovka
13. 04. 2025

ÚSTECKÝ KRAJ - 13.04.2025

V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se sešli zemědělci, zástupci školních jídelen, zástupci veřejné správy i odborníci na veřejné zakázky, aby společně hledali cesty, jak více zapojit regionální farmáře a potravináře do systému veřejného stravování.

Setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“ se uskutečnilo v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov.

Hlavním cílem bylo otevřít praktickou debatu o tom, jak dostat více čerstvých a kvalitních surovin z místní produkce do školních jídelen, domovů pro seniory a dalších zařízení veřejného stravování. Diskuse se dotkla konkrétních překážek, které dnes menším producentům brání zapojit se do systému – od složité administrativy po nepružná výběrová řízení.

Za Ústecký kraj účastníky přivítali náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství Zdeněk Plecitý. Oba podpořili snahu o posílení regionálního potravinového řetězce a větší využití místních zdrojů v oblasti veřejného stravování.

Součástí programu bylo také vystoupení Heleny Staškové z týmu Národní strategie veřejného zadávání. Ta přehledně představila tzv. Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání, které mají pomoci zjednodušit podmínky pro vstup lokálních producentů do systému veřejných zakázek – tedy méně byrokracie, více prostoru pro malé a střední farmáře.

Setkání ukázalo, že o spolupráci je v regionu zájem. Klíčové však bude vytvořit prostředí, které bude přístupnější a flexibilnější pro obě strany – tedy jak pro dodavatele, tak pro provozovatele jídelen. Svou roli v tom mohou sehrát i místní akční skupiny, krajská samospráva a stát.

Zazněly rovněž konkrétní zkušenosti z praxe, návrhy na zjednodušení spolupráce a upozornění na problémy, kterým dnes čelí jak zemědělci, tak kuchařky a vedení škol. Odpovědné a udržitelné stravování postavené na regionálních zdrojích se tak stává tématem, které má v kraji potenciál k dalšímu rozvoji.

Zdroj: ÚK

Foto: Ilustrační foto, AI

jak dostat lokální potraviny do škol podpora českých farmářů potraviny od místních zemědělců jídlo ve školních jídelnách kvalitní suroviny pro školy změny ve veřejném stravování české potraviny místní zemědělci české potraviny lokální produkty Ústecký kraj

Výběr článků
Autor: Mostecké listy
Mostecké listy – před 56 minutami
MOST - 23.11.2025 Dominanta Mostu, hrad Hněvín, má po čase opět funkční gastronomické zázemí. Po rozsáhlé rekonstrukci kuchyně a...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 2 hodinami
ÚSTÍ NAD LABEM - 23.11.2025 Zájem o vakcinaci proti onemocnění COVID-19 i proti chřipce klesá. Krajská zdravotní na tento trend r...
Autor: Miroslav Nauš
Miroslav Nauš – před 4 hodinami
TEPLICE - 23.11.2025 Do Štědrého dne zbývá přesně měsíc. Pro mnohé to není signál k radostnému očekávání, ale startovní výstřel d...
Premium články
Autor: Somfy
Somfy – 21. 11. 2025
ÚSTECKÝ KRAJ - 21.11.2025  /Advertoriál/ Domov by měl být místem, kde si člověk odpočine od ruchu dne, nadechne se a na chvíli zp...
Autor: ESIMA, s.r.o.
ESIMA, s.r.o. – 13. 10. 2025
CHOMUTOVSKO - 10.10.2025 Značka EBBIE vznikla z radosti, lidskosti a spontánní pomoci v době pandemie. Dnes nabízí ručně šité pro...
BRNO - 07.10.2025     /Advertoriál/ Když se kabina uzavře a motor zaburácí, není cesty zpět. Tělo se vmáčkne do sedačky, srdce zr...