Dnes je 12. srpen 2025, svátek má Klára
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Školství / Kraj Ústecký kraj hledá cestu, jak dostat regionální potraviny do jídelen Vytvořit článek
Ústecký kraj hledá cestu, jak dostat regionální potraviny do jídelen
Redakce iÚSTECKO - 13. 04. 2025    8165    0 Líbil se vám tento článek?

ÚSTECKÝ KRAJ - 13.04.2025

V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se sešli zemědělci, zástupci školních jídelen, zástupci veřejné správy i odborníci na veřejné zakázky, aby společně hledali cesty, jak více zapojit regionální farmáře a potravináře do systému veřejného stravování.

Setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“ se uskutečnilo v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov.

Hlavním cílem bylo otevřít praktickou debatu o tom, jak dostat více čerstvých a kvalitních surovin z místní produkce do školních jídelen, domovů pro seniory a dalších zařízení veřejného stravování. Diskuse se dotkla konkrétních překážek, které dnes menším producentům brání zapojit se do systému – od složité administrativy po nepružná výběrová řízení.

Za Ústecký kraj účastníky přivítali náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství Zdeněk Plecitý. Oba podpořili snahu o posílení regionálního potravinového řetězce a větší využití místních zdrojů v oblasti veřejného stravování.

Součástí programu bylo také vystoupení Heleny Staškové z týmu Národní strategie veřejného zadávání. Ta přehledně představila tzv. Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání, které mají pomoci zjednodušit podmínky pro vstup lokálních producentů do systému veřejných zakázek – tedy méně byrokracie, více prostoru pro malé a střední farmáře.

Setkání ukázalo, že o spolupráci je v regionu zájem. Klíčové však bude vytvořit prostředí, které bude přístupnější a flexibilnější pro obě strany – tedy jak pro dodavatele, tak pro provozovatele jídelen. Svou roli v tom mohou sehrát i místní akční skupiny, krajská samospráva a stát.

Zazněly rovněž konkrétní zkušenosti z praxe, návrhy na zjednodušení spolupráce a upozornění na problémy, kterým dnes čelí jak zemědělci, tak kuchařky a vedení škol. Odpovědné a udržitelné stravování postavené na regionálních zdrojích se tak stává tématem, které má v kraji potenciál k dalšímu rozvoji.

Zdroj: ÚK

Foto: Ilustrační foto, AI



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Prodej a pronájem
Reklama   •   Koupit reklamu