Dnes je 8. červenec 2025, svátek má Nora
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Kraj Ústecký kraj zná nejlepší regionální potraviny: Od tlačenky po křen! Vytvořit článek
Ústecký kraj zná nejlepší regionální potraviny: Od tlačenky po křen!
Redakce iÚSTECKO - před 5 hodinami    699    0 Líbil se vám tento článek?

ÚSTECKÝ KRAJ - 08.07.2025

Ústecký kraj se opět pyšní svými lokálními producenty! Byly vyhlášeny nominace na prestižní ocenění Regionální potravina a Potravina z kraje Přemysla Oráče. V letošním ročníku se do soutěží přihlásilo rekordních 54 výrobců s úctyhodnými 231 produkty do soutěže Regionální potravina a 248 výrobky do soutěže Potravina z kraje Přemysla Oráče.

Hodnotitelská komise se sešla v Litoměřicích, aby posoudila kvalitu a jedinečnost nabízených produktů. Výsledkem jejich pečlivé práce je devět oceněných výrobků, které získají značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2025, a čtrnáct výrobků s výjimečnými vlastnostmi, jež ponesou značku Potravina z kraje Přemysla Oráče.

Regionální potravina 2025: To nejlepší z kraje

Mezi oceněnými produkty se objevují skutečné lahůdky, které potěší nejednoho gurmána. V kategorii masných výrobků tepelně opracovaných si porotu získala Tlačenka z Řeznictví Stříbrný od Daniela Stříbrného. Milovníci zvěřiny ocení Jelení maso ve vlastní šťávě od Hynka Jirmana, které zvítězilo v kategorii masných výrobků trvanlivých.

Mléčné výrobky reprezentuje Ovčí brynza z Farmy Držovice od Jakuba Laušmana a Velemínská kysanka od Vacherie. Pro milovníky pečiva je tu Pšeničnošpaldový kváskový chléb od Michaely Lochovské z MischkaBakery.

Sladké uspokojí Karamelový větrník od Marabu Sweets. A kdo má rád něco ostřejšího, ten si přijde na své se Zázvorovým likérem z Galii Distillery. V kategorii ovoce a zeleniny zazářil Bio Český křen z Eko farmy Úlovice – Český křen od Luboše Žďárského. Kategorii ostatní uzavírá Med květový od AnnKas, Včelí farma AnnKas.

Potravina z kraje Přemysla Oráče: Ocenění pro jedinečnost

Také soutěž Potravina z kraje Přemysla Oráče odhalila řadu skvělých produktů. Mezi masnými výrobky tepelně opracovanými I. a II. kategorie dominují Šunka burgundská od Varnsdorfských uzenin a Játrová paštika brusinková od Jaroslava Durčka z Litoměřic. V kategorii masných výrobků trvanlivých si ocenění odnesl Hrobský lovečák od Bohumila Holého z Hrobu.

Mléčné výrobky zastupuje Heřmanovský horský BIO z Farmy U Sluníček a Jogurt bílý ze Statku Jezerka. V kategorii pekařských výrobků I. a II. kraluje 100 % celožitný chléb od Jiřího Ondečka z Pekárny u Onďase v Děčíně a Loupák od Michaely Lochovské z Brandova.

Mezi cukrářskými výrobky porotu okouzlil Švestkový dortík bez mouky od Petra Procházky z Krupky. V nápojích se prosadil Monopol ALE 14 % z Pivovaru Monopol Teplice a nealkoholickou kategorii ovládla Bezinka od Naturen z Ústí nad Labem.

Z kategorie ovoce a zeleniny byly oceněny Čerstvé houby Shitake od Adama Chmiela ze Mšených lázní a Pečené jahody s vanilkou od Davida Netolického z Chomutova. Lahůdkářské výrobky a balená hotová jídla zastupují Nakládané minimozzarelly se sušenými rajčaty od Vítězslava Škody z Vražkova. A v kategorii ostatních výrobků zaujal Květ topinambur od Veroniky Svobodové z Farmy Oleško.

Všichni ocenění producenti převezmou své prestižní značky na slavnostním vyhlášení, které se uskuteční v pátek 12. září 2025 na Výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích. Je to skvělá příležitost pro všechny, kdo si chtějí vychutnat to nejlepší, co náš region nabízí.

Zdroj: Ústecký kraj

Foto: Ilustrační foto, AI

 



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Prodej a pronájem
Reklama   •   Koupit reklamu