Dnes je 15. červen 2025, svátek má Vít
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Magazin Zdravá strava v nemocnicích: Inspirace z Makro akademie Vytvořit článek
Zdravá strava v nemocnicích: Inspirace z Makro akademie
Redakce iÚSTECKO - 11. 10. 2024    18365    0 Líbil se vám tento článek?

ČR - 11.10.2024

Dne 10. října 2024 se v prostorách Makro akademie v Praze uskutečnila akce zaměřená na kvalitu nemocničního stravování, která nesla název „Tržiště dobrých příkladů“.

Tato událost, kterou pořádal Státní zdravotní ústav (SZÚ), se věnovala výměně zkušeností a sdílení osvědčených postupů v oblasti nemocniční výživy a nutriční péče. V České republice se denně stravuje v nemocnicích kolem 145 tisíc lidí, a ročně se tak stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůraznil klíčový význam nutriční péče jako součásti léčby a prevence. „Je nezbytné, aby nemocnice zlepšovaly své stravovací služby nejen pro pacienty, ale také pro své zaměstnance. Správná výživa hraje důležitou roli v léčbě nemocí a její nedostatek, tzv. malnutrice, zvyšuje náklady na zdravotní péči o 13–15 %. Roční výdaje spojené s následky malnutrice se u nás pohybují mezi 90 a 100 miliardami korun,“ uvedl ministr Válek.

Podle hlavní hygieničky Barbory Mackové, ředitelky SZÚ, trpí nedostatečným nebo nevyrovnaným příjmem živin téměř třetina pacientů v českých nemocnicích. Správná výživa přitom může zkrátit dobu hospitalizace, podpořit rekonvalescenci a snížit riziko komplikací. Macková ocenila možnost sdílení zkušeností mezi odborníky a vyjádřila záměr pokračovat v organizaci této akce i v budoucnu.

Akce se zúčastnilo více než 40 nemocničních kuchařů, kteří se zapojili do praktického kurzu zaměřeného na přípravu šetřící diety. Pod vedením profesionálních kuchařů z Makro akademie si vyzkoušeli přípravu jídel, která jsou nejen chutná a atraktivně servírovaná, ale zároveň respektují zdravotní potřeby pacientů. Účastníci se učili také techniky servírování pokrmů do moderních tabletových systémů.

Jiří Nehasil, generální ředitel Makro ČR, uvedl, že spolupráce s SZÚ v oblasti vzdělávání pro sektor institucionálního stravování probíhá již od roku 2019. „Naši kuchaři ukazují nemocničním kuchařům, jak vařit lépe a zdravěji i při respektování dietních omezení,“ dodal Nehasil.

Během akce se odborníci věnovali i širším tématům, jako je ekologická udržitelnost stravovacích provozů, využití moderních technologií a komunikace s pacienty o kvalitě nemocniční stravy.

Zdroj: Makro

Foto: Dana Tentis, PxHere, ilustrační foto



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Výběr článků
Redakce iÚSTECKO - před 4 hodinami
PODBOŘANY - 15.06.2025 Na Podbořansku proběhlo uplynulý víkend rozsáhlé dvoudenní cvičení, které mělo jediný cíl: prověřit, jak j...
Redakce iÚSTECKO - před 10 hodinami
DUCHCOV - 15.06.2025 Duchcov se může pochlubit další atrakcí pro děti i dospělé. Kolem rybníka Rusputl byla v těchto dnech instal...
Redakce iÚSTECKO - před 11 hodinami
TEPLICE - 15.06.2025 Teplice se připravují na den plný zábavy, tvoření a poučení! Statutární město Teplice ve spolupráci se Střed...
Premium články
Redakce iÚSTECKO - 11. 06. 2025
MOST – 11.6.2025 Společná procházka s hlubším poselstvím. Právě taková bude akce „Šlápni proti násilí“, kterou ve středu 26. červ...
Redakce iÚSTECKO - 09. 06. 2025
Grilování je pro mnohé z nás symbolem pohody. Příjemné letní večery, vůně připravovaného masa a zeleniny, přátelé kolem stolu. Ale...
Redakce iÚSTECKO - 26. 03. 2025
ČR - 25.03.2025  /public relations/ Představte si konec dlouhého dne. Vrátili jste se domů, vyčerpaní a přemýšlíte, jak by bylo s...
Reklama   •   Koupit reklamu