Dnes je 30. duben 2025, svátek má Blahoslav
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Magazin Zdravá strava v nemocnicích: Inspirace z Makro akademie Vytvořit článek
Zdravá strava v nemocnicích: Inspirace z Makro akademie
Redakce iÚSTECKO - 11. 10. 2024    15826    0 Líbil se vám tento článek?

ČR - 11.10.2024

Dne 10. října 2024 se v prostorách Makro akademie v Praze uskutečnila akce zaměřená na kvalitu nemocničního stravování, která nesla název „Tržiště dobrých příkladů“.

Tato událost, kterou pořádal Státní zdravotní ústav (SZÚ), se věnovala výměně zkušeností a sdílení osvědčených postupů v oblasti nemocniční výživy a nutriční péče. V České republice se denně stravuje v nemocnicích kolem 145 tisíc lidí, a ročně se tak stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůraznil klíčový význam nutriční péče jako součásti léčby a prevence. „Je nezbytné, aby nemocnice zlepšovaly své stravovací služby nejen pro pacienty, ale také pro své zaměstnance. Správná výživa hraje důležitou roli v léčbě nemocí a její nedostatek, tzv. malnutrice, zvyšuje náklady na zdravotní péči o 13–15 %. Roční výdaje spojené s následky malnutrice se u nás pohybují mezi 90 a 100 miliardami korun,“ uvedl ministr Válek.

Podle hlavní hygieničky Barbory Mackové, ředitelky SZÚ, trpí nedostatečným nebo nevyrovnaným příjmem živin téměř třetina pacientů v českých nemocnicích. Správná výživa přitom může zkrátit dobu hospitalizace, podpořit rekonvalescenci a snížit riziko komplikací. Macková ocenila možnost sdílení zkušeností mezi odborníky a vyjádřila záměr pokračovat v organizaci této akce i v budoucnu.

Akce se zúčastnilo více než 40 nemocničních kuchařů, kteří se zapojili do praktického kurzu zaměřeného na přípravu šetřící diety. Pod vedením profesionálních kuchařů z Makro akademie si vyzkoušeli přípravu jídel, která jsou nejen chutná a atraktivně servírovaná, ale zároveň respektují zdravotní potřeby pacientů. Účastníci se učili také techniky servírování pokrmů do moderních tabletových systémů.

Jiří Nehasil, generální ředitel Makro ČR, uvedl, že spolupráce s SZÚ v oblasti vzdělávání pro sektor institucionálního stravování probíhá již od roku 2019. „Naši kuchaři ukazují nemocničním kuchařům, jak vařit lépe a zdravěji i při respektování dietních omezení,“ dodal Nehasil.

Během akce se odborníci věnovali i širším tématům, jako je ekologická udržitelnost stravovacích provozů, využití moderních technologií a komunikace s pacienty o kvalitě nemocniční stravy.

Zdroj: Makro

Foto: Dana Tentis, PxHere, ilustrační foto



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Výběr článků
Redakce iÚSTECKO - před 17 minutami
ÚSTÍ NAD LABEM - 30.04.2025 Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) uznalo, že předchozí rozhodnutí o krácení dotací pro Krajskou zd...
ČTK Protext - před 1 hodinou
ČR - 30.4.2025 Milovníci deskových her zbystřete – společnost Albi od května znovu otevírá svou půjčovnu her. Pokud si nejste jis...
Redakce iÚSTECKO - před 16 hodinami
MOST - 29.04.2025 Lokalita Stovky prochází v posledních týdnech pečlivým šetřením a mapováním. Výbor pro mapování a eliminaci neg...
Premium články
Redakce iÚSTECKO - 26. 03. 2025
ČR - 25.03.2025  /public relations/ Představte si konec dlouhého dne. Vrátili jste se domů, vyčerpaní a přemýšlíte, jak by bylo s...
Redakce iÚSTECKO - 10. 03. 2025
Život není vždy snadný a každý z nás se může dostat do situace, kdy se mu život obrátí vzhůru nohama. Zdravotní problémy, rodinné...
Plazma Most - 02. 03. 2025
Přestože krevní buňky často dostávají veškerou pozornost, krevní plazma je tichým hrdinou, který hraje klíčovou roli v mnoha aspek...
Reklama   •   Koupit reklamu