V Žateckém pivovaru se opět vaří pivo

Profilovka
13. 01. 2023

ŽATEC - 13.1.2023

V areálu Žateckého pivovaru, kde byl loni přerušen výrobní provoz, se od prosince opět vaří pivo. První sudy se již začaly stáčet a pivo v nich se bude prodávat během ledna. Od února se počítá i s prodejem lahvového piva, později se má přidat i plechovkové.

O pokračování tradice výroby žateckého piva se stará společnost Sedmý schod, což je také název jednoho z prodávaných piv. „Z původní nabídky piv Žateckého pivovaru budeme dál vyrábět tři značky, a to Žateckou jedenáctku, Plavčíka a Sedmý schod. Nová výrobní technologie umožňuje ale i výrobu svrchně kvašených piv, která jsou poslední dobou velmi oblíbená,“ popsal výrobu jednatel společnosti Sedmý schod Martin Kec.

Výrobu piva zajišťuje zcela nová technologie, ve které se ročně může uvařit až 2500 hektolitrů piva, což je na minipivovar poměrně slušný objem.

Společnost Sedmý schod zároveň provozuje Restauraci U Orloje v areálu Chrámu chmele a piva, kde budou postupně dostupná všechna její piva. Vedle toho budou k dostání také v prodejně na Žižkově náměstí před pivovarem a v okolí města, takže pivovar ze Žatce zůstane významným regionálním výrobcem a pokračovatelem tradice měšťanského pivovaru, jenž byl založen před 222 lety.

Sedmý schod v areálu Žateckého pivovaru hodlá pokračovat i v dalších tradicích. „I nadále budeme provozovat Muzeum pivovarnictví Žatecka, které je stále otevřené. Od nové turistické sezóny znovu budou probíhat i prohlídky pivovaru. Návštěvníci mohou po muzeu vidět jak části starého pivovaru, třeba historickou varnu, tak i nový a moderní minipivovar,“ potvrdil Martin Kec.

Areál bude navíc dál spojen s největšími městskými akcemi, jako je Chmelfest a Dočesná, při nichž část programu probíhala v Žateckém pivovaru. „Tyto festivaly určitě hodláme dál podporovat a spolupracovat při nich s organizátory, na tom se nic nemění,“ ujistil jednatel společnosti.

Hlavní chloubou má ale zůstat především dobré pivo, které díky tomu, že není pasterizované, neztrácí původní chuť ani zdraví prospěšné látky. ,,Všechna naše piva splňují ty nejpřísnější hygienické a kvalitativní normy,“ dodal Martin Kec.

Zdroj: Měsro Žatec, Tomáš Kassal


Výběr článků
Autor: Miroslav Nauš
Miroslav Nauš – před 40 minutami
ČR - 25.12.2025 Pětadvacátý prosinec patří k nejvýznamnějším datům kalendáře. Pro miliony lidí po celém světě je především dnem o...
Autor: ČTK Protext
ČTK Protext – před 17 hodinami
ČR - 24.12.2025 Štědrý den je ideální příležitostí na chvíli vypnout, pousmát se a připomenout si, že život umí psát opravdu neuv...
Autor: Redakce iÚSTECKO
Redakce iÚSTECKO – před 23 hodinami
ÚSTÍ NAD LABEM - 24.12.2025 Rozvoj cestovního ruchu v Ústeckém kraji nestojí jen na jednotlivých atrakcích, ale především na dlou...
Premium články
Autor: GRILMEN s.r.o.
GRILMEN s.r.o. – 09. 12. 2025
ČR - 09.12.2025   /Advetorial/ S blížícím se koncem roku vrcholí každoroční dilema spojené s výběrem vánočních dárků. Zvláště u m...
Autor: Vladimír Manda
Vladimír Manda – 08. 12. 2025
ÚSTÍ NAD LABEM - 05.12.2025    /Advetorial/ Zima roku 2025 přichází s jasným vzkazem: pohodlí už nemusí ustupovat stylu. Letošní...
Autor: Kama spol. s r.o.
Kama spol. s r.o. – 26. 11. 2025
ČR - 26.11.2025     /Advetorial/ Spojení pletací příze a kuchyňského vybavení může znít jako oxymóron, ale pro tradiční českou zn...